Auke's 65e verjaardag - toespraak

Auke de bewonderaar

In 1996, vijftien jaar geleden, werd Auke 50 jaar. Ik mocht toen een praatje houden en daarin zei ik ondermeer: “Auke heeft het vermogen veel in ons te bewonderen en hij weet daar zo ontzettend charmant en soms verlegen-makend uiting aan te geven.”

Daamee is hij de tegenpool van Kay, de jongen in het verhaal ‘De Sneeuwkoningin’ van Hans Christian Andersen. Kay heeft een stukje van de versplinterde spiegel van de duivel in zijn ogen gekregen en ziet in alles en iedereen alleen het lelijke en slechte.

Niemand zou het prettig vinden als Auke zoiets overkwam. Laat hem maar lekker positief over ons blijven denken, al weten wij zelf wel dat hij ons soms grotelijks overschat. Hier een boekje met een minder optimistische visie op de medemensen. Een tegenwicht. “Karakters” door de Griekse wijsgeer Theophrastus.

Auke zal het vast niet hanteren voor een kijk op zijn vrienden. Maar hij kan er kenmerken in vinden van sommige vervelende collega’s of nare politici. Het leek me wel een leuk kadootje nu de 65 prachtige portretten door Martijn even zo vele Karakters blootleggen.

Ooit was dit boekje in het bezit van Hendrik Carper, een bekende Gooise anarchist en een van de rechterhanden van Domela Nieuwenhuis.

Overhandigd aan Auke in de Binnenbantammerstraat 4, gebied van Nieuwmarkt en Lastage, een lastig en roerig stukje Amsterdam voor regenten en bestuurders.

Pieter, 24 augustus 2011