Nog één keer Auke Bijlsma

Nog één keer Auke Bijlsma…

Een monument.
De Noord-Zuidlijn zelve.
De moeilijke man.
De papiervreter.
Auke Bijlsma.

Gisteren (vrijdag) nam hij, samen met zeven andere raadsleden afscheid. Mooie woorden werden aan hem gewijd. Zelf had hij ook nog een paar mooie zinnetjes. Hij straalde. Genoot van zijn eigen woorden. Markantere raadsleden kom je niet tegen.

De dag erna prikkelde er een column in mijn mouw. Al die verhalen al die jaren over die rare Fries met die klompschoenen mogen niet verloren gaan. Maar toen ik mijn computer aanzette, wist ik niet waar ik moest beginnen. Te veel.

Zijn papierverzameling van enkele duizenden kilo’s, zowel op het stadhuis als in zijn veredelde studentenhok aan de Zwanenburgwal.

Zijn onkunde met apparatuur als printers en faxen. Bij iedereen werkte het, maar bij Auke vlogen ze spontaan op “error”.

Zijn kennis van de Noord-Zuidlijn, die groter is dan de hoofdaannemer van die metrolijn.

Zijn uitspraak. Mujeu (=milieu), Mujoen (=miljoen)
Zijn dwarsigheid.
Zijn ziekte.
Zijn vrienden.
Zijn passie.
Zijn glimlach.

Onze Auke Bijlsma.

Ik moet nu niet in één columpje een man proberen te karakteriseren die zoveel verhalen in zich bergt. Daarom heb ik me voorgenomen om een bundel verhalen te maken. Ik niet alleen, ik ken hem nog maar vijf jaar. Nee, ik nodig iedereen uit die een verhaal over de “papieren tijger” heeft, om dit naar mij toe te sturen.

Samen maken we dan de papieren versie van Auke Bijlsma.
Stuur uw bijdrage naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

bron: http://www.pvdaamsterdam.nl/algemeen/2006/04/nog-%C3%A9%C3%A9n-keer-auke-bijlsma/
gepubliceerd op: 1 april 2006