Condoleances


Het condoleanceregister is gesloten.

Alle berichten die in de maanden na Aukes overlijden gepost zijn, zullen op deze pagina bewaard blijven.
(Van de laatste berichten is de datum niet correct; het betreft de herpublicatiedatum na onbedoeld verwijderen!)

Wegens de overvloedige hoeveelheid spam die deze drukbezochte website klaarblijkelijk met zich meebrengt, is het ook niet wenselijk om een nieuw gastenboek op de website te installeren.

Mocht iemand echter alsnog een bijdrage aan deze site willen leveren, dan is dat natuurlijk mogelijk! Neem in dat geval contact op met de beheerder via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Daphne den Hollander ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Ik kan nog steeds niet bevatten dat je er fysiek niet meer bent. In gedachten ben je continue bij me en geef je me kracht en inspiratie. Wat je eigenlijk altijd al deed, in de afgelopen 10 jaar dat ik het voorrecht heb gehad je te leren kennen, en met je te genieten van heerlijk Japans eten, en het bezoeken van velerlei interessante plekken in Amsterdam. Je haalt het allerbeste uit de mensen om je heen, en dat doet je ook zoveel plezier! Dag lieve vriend. Rust zacht.

dinsdag 04 september 2012

Yvonne Hazeveld ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Hoorde bericht pas heel laat. Ik had ook geen contact meer met Auke, maar hij belichaamt voor mij een periode in de jaren 70 waarin ik actief was in de Nieuwmarkt. Met het Amsterdams Jongeren Toneel probeerden wij de acties te ondersteunen en Auke gaf enorme impuls aan ons engagement.

Wat ik zo in hem waardeerde is dat hij zich ook na de acties altijd via de politiek actief is blijven inzetten voor Amsterdam en de Nieuwmarkt in het bijzonder.

Auke is samen met Miek Stranger een voorbeeld voor mij hoe je talenten moedig in te zetten voor de samenleving.

dinsdag 04 september 2012

Arthur Verdellen ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Helaas was ik op het tijdstip van overlijden van Auke en de plechtigheid in de Verenigde Saten, op grote afstand dus. Niet qua gevoel. Ik heb Auke, die ooit mijn grote tegenspeler was in de Nieuwmarkt, in de loop der decennia enorm leren waarderen. Wat Auke deed, deed hij vol overtuiging en vol passie, vaak ten koste van zichzelf. Ook toen wij samen in een een bestuur zaken, is de waardering alleen maar toegenomen. Iedereen heeft nu veel verloren, familie, vrienden, de Nieuwmarkt, de hele stad. Hoewel in friesland geboren is een belangrijk Amsterdamer van ons wegegenomen.

Ik wens iedereen die dicht bij hem stond veel sterkte.

dinsdag 04 september 2012

Baukje Boonstra-Visser ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Lieve familie,

Wel een beetje laat, maar toch wil ik nog mijn meeleven betuigen met het overlijden van Auke.

Ik hoorde van Doedt, dat het een sfeervolle uitvaart was geweest.

Moeilijk om je broer te moeten missen, met dat hebben wij vorig jaar ook met Oane ervaren.

dinsdag 04 september 2012

Wouter van der Hoeven ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Als Nieuwmarkt bewoner werd ik gistern geconfronteerd met de foto van Auke op de balie van het Pintohuis, onderlijnd met twee data. Terug lopend naar huis passeer ik zijn deur, zie zijn naamplaatje, de bijzondere leuning naast zijn trappetje en in gedachten zie ik hem noch naar binnen wurmen.

Hoewel ik Auke persoonlijk niet goed gekend heb is hij voor mij een voorbeeld van iemand die iets gedaan heeft met zijn talenten. Zijn hand is zichtbaar in mijn buurt de Nieuwmarkt. Mooie sporen

We moeten daar zuinnig op zijn en op elkaar.

Oja, hij hield van planten bakken geloof ik.....

dinsdag 04 september 2012

Linus en Minouk van der Plas ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Auke was enthousiast deelnemer aan de jaarweekenden, die hij zelf in 1969 startte in Grouw voor de 20 mede-biologen die in 1964 begonnen met hun studie.Die hebben we daarnavoortgezet, nu al weer meer dan 25 jaar op Vlieland.

Auke kwam altijd, maar dan wel pas op zaterdag, omdat hij vrijdag nog te druk was.De boot in Harlingen haalde hij meestal maar net op het nippertje en als we teruggingen op zondagmiddag was hij de laatste die Westend verliet.

Hij rekende op “zijn” bed op het slaapzaaltje waar wij ook altijd sliepen, het bovenste van een stapelbed, het enige bij een raam dat uitkeek op de Waddenzee. Hij kon dan ‘s ochtends over zee kijken als de zon opkwam en genoot daar ieder jaar weer van. Het speet hem zeer dat hij verleden jaar door zijn prothese voor het eerst op een beneden-bed moest slapen.

In de eerste jaren gingen we op de fiets met hem mee op de zaterdagavond om in de duinen naar baltsende houtsnippen te kijken. De laatste jaren kon Auke alleen nog met de bus naar de andere kant van het eiland, naar het Posthuis. Hij kon toen niet meer meezoeken naar de glasvleugelpijlstaarten, een zeldzame vlindersoort, waar we vroeger halverwege het Posthuis voor van de fiets stapten. Hij was verleden jaar dan ook erg verguld dat deze vlinders nu op de bloemen zaten in de bloembakken op het terras van het Posthuis, naast de stoel waarop hij in de zon van cranberrygebak met slagroom genoot.

Weer terug schakelde hij moeiteloos over op het eten van andijvie-stamppot met spek, een traditie die we als overblijfsel uit de tijd dat we als studenten weinig geld hadden, 40 jaar in stand hebben gehouden. Daarna weer lang bijpraten over politiek, milieu en biologie…

Auke, we zullen je ook op Vlieland missen…

Linus en Minouk

dinsdag 04 september 2012

Esther Zumpolle ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Heel veel dank aan allen die Auke gisteren zo monumentaal en liefdevol hebben neergezet. Ik voelde en hoorde Auke helemaal terug. Tijdens zijn verblijf op de Overtoom zag ik hem wat vaker omdat we bijna buren waren. we gingen uiteten in de paar restaurantjes die voor rolstoelen toegankelijk waren.Iedere keer dat ik er nu langs fiets denk ik terug aan onze gesprekken. ik werd er altijd een beetje door opgetild.

Hartelijke groet en sterkte, Esther

dinsdag 04 september 2012

Jack Middelburg ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Als seniorbeleidsmedewerker bij NWO (ALW) heeft hij zich verdienstelijk gemaakt voor multi-disciplinair onderzoek en heeft hij NL onderzoekers een duidelijke stem gegeven in de Brusselse panels. Dank.

 

zondag 01 april 2012

Joost Ranzijn enjustifyin Jane Waltman ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Onze oprechte en innige deelneming met het verlies van Auke. We zullen nooit vergeten wat hij heeft gedaan voor de Nieuwmarkt.

Vanmorgen hebben we het In Memoriam uit de NRC voorgelezen aan onze 18 jarige zoon Charley. Hij reageerde: "Dus we hebben geen snelweg dankzij Auke..." en even later: "Dus mijn buurt heeft alles te danken aan Auke. Wat een geweldige (coole) man."

zondag 01 april 2012

Rob Heijman ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Ik hoor net dat Auke Bijlsma is overleden en gister is begraven. Ik ben echt ontdaan dat hij is overleden, want Auke is heel speciaal voor mij, al ruim 40 jaar. Ik heb begrepen dat hij veel lieve mensen om zich heen had, tijdens zijn laatste weken. Met Auke die een collega bioloog was, heb ik 10 jaar lang op de Zwanenburgwal gewoond en ik bewaar dierbare herinneringen aan die tijd. Daarna hebben we altijd kontakt gehouden, hoewel ik inmiddels op Texel woon. Ik reageer helaas zo laat omdat ik op dit moment met een schip , waar ik als stuurman op werk in Rio de Janeiro lig. Ik heb zeeeer slecht internet bereik via de satelliet. Pas vandaag 31 maart lukte het mij mijn mail te openen.

Ik wens bij deze alle vrienden van Auke alle goeds. Auke was uniek en zo draag ik hem in mijn herinneringen bij mij.

zondag 01 april 2012

fred van Leeuwen ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Auke was a gedreven vernieuwer van de biologiestudie op de Vrije Universiteit tijdens de democratiseringsgolf eind jaren zestig. Ook was hij een initatiefnemer van de vakbond voor biologen. Hij was een van de eerste biologen die zich maatschappelijk uitte.

Fred Van Leeuwen, bioloog 1967

zaterdag 31 maart 2012

ellen kerkhof ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Prachtig hoe Auke positief in het leven stond en daarom ook krachtig met zijn ziekte om kon gaan. Ik heb er bewondering voor.

We zullen hem missen op onze jaarweekenden, die hij geInitieerd heeft en waar hij aan hechtte.

Ellen Kerkhof, jaargenoot van Auke.

zaterdag 31 maart 2012

Benita Plesch ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Een plein voor Auke...

Onlangs las ik een pleidooi voor het afschaffen van het begrip (ecologische) 'footprint', vanwege de negatieve connotatie en vóór het invoeren van het begrip 'handprint', voor alles wat iemand heeft bijgedragen aan de wereld,
alles wat toegevoegd is, achtergelaten, mensen geraakt. Dit sprak mij bijzonder aan en het is ook zo relevant voor het leven, de levenswijze en de levenswijsheid van Auke, zoals we gisteren in de herdenking in zijn Zuiderkerk, in zijn Amsterdam weer eens hebben gehoord. Auke heeft een zeer grote handprint achtergelaten, in het bijzonder in Amsterdam. Zijn handprint is daar niet meer uit te wissen, niet uit de bakstenen en de pleinen, niet uit het leven van de burgers en ook niet uit de hoofden harten van het stadsbestuur.
Het zou de gemeente dan ook wel sieren om een plein te vernoemen naar haar bijzondere burger en volksvertegenwoordiger; een plein, met liefst een standbeeld voor de Friese Eik in memoriam en dank, maar ook als voorbeeld voor wie er nog is en wie na hem komt.

Mocht de gemeente er niet toe komen om zoiets te doen, dan weet ik zeker dat zeer veel mensen een Auke Bijlsmaplein in hun hart zullen dragen, met standbeeld! Een plein van ruimte, zon, vogels en humor, met in het midden een standbeeld van trouw, doorzettingsvermogen, idealen en liefde.

Auke, het was een voorrecht om jou te kennen.

Rust zacht,

Benita

zaterdag 31 maart 2012

Hermine Ingen Housz-Menalda ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

ach wat hoort het bij elkaar: Auke en die wijde Hollandse ruimte van de Waddenzee!

Wat ik van Auke vind en hoeveel ik aan hem gehad heb schreef ik al op in het Grote Vriendenboek dat hij liet maken; ik ben er erg dankbaar voor, voor het boek maar vooral dat ik hem gekend heb.

 

Nu is de Grote Winnetou naar de Eeuwige Jachtvelden- daar hoort hij thuis....

 

Hermine

zaterdag 31 maart 2012

Liset Marie Peters ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Vaarwel Lieve Auke
Man van Raad en Daad

zaterdag 31 maart 2012

Aurelia Vlijm-Tellegen ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Auke studeerde biologie aan de VU bij Bert Vlijm. Auke was een gedreven mens, ook als student.
Tijdens excursies ging hij wel buiten opdracht en onderzoek alleen er op uit om te toetsen en te zien of er nog iets toe te voegen was aan het hetgeen hij hoorde vertellen. Vlijm waardeerde Auke's belangstelling en nieuwsgierigheid behalve wanneer Auke zich al te ver verwijderde van de groep. In Joegoslavie bijvoorbeeld.
De laatste keer dat wij Auke hebben gesproken was bij ons thuis samen met Petra. Hij had een prachtig mooie donkerblauwe fluwelen jas aan, gemaakt door Petra. Zij waren beiden ons zeer lief ".

Aurelia Vlijm-Tellegen,Amsterdam.

"

zaterdag 31 maart 2012

Hans Hagenbeek ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Beste Lieve Auke,
voor de zesde keer probeer ik na je 'vertrek' je te bereiken, want ik ben niet zo digitaal van nature. Geholpen door de beheerder van de site moet het nu gaan lukken.
Je hebt veel moeten strijden, niet in de laatste plaats voor je eigen leven. Ik herinner me nog dat we in de Bewonersraad op zolder in de oude Boomsspijker cadeaus inzamelden, toen het noodlot je voor de eerste keer trof.
Na haast 40 jaar sloeg het toch weer toe. Ditmaal alsnog met een fataal einde. Je bent wel de laatste die dat verdient.
Je had wel wat beters te doen: alleen al je volhardende strijd tegen de plannen van de gemeente, om onze Nieuwmarktbuurt fatsoenlijk te herbouwen voor de buurt en de hele stad - ook al werd het een compromis.
Maar zonder jouw 'drive' hadden we nu ook hiér enorme kantoorkolossen langs een brede stadsboulevard - wat al eerder de historische Jodenbreestraat vernielde.
En wat hebben we niet gezamenlijk gevochten voor een passend Bestemmingsplan: dankzij jou ging de gemeentelijke variant in de prullenbak.
Wat me ook net te binnen schoot: zelfs dingen als nieuwe straatnaamgeving leverde strijd met het bestuur:
mijn voorstel 'Zuiderkerkhof' (naar de oude bestemming) moest 'Zuiderkerksplein' worden, anders riekte het teveel naar 'graflucht'. Met bezwaarschriften en moties kreeg jij het weer voor elkaar.
En zo zou ik nog wel tig keer andere grote en kleine voorbeelden kunnen noemen.
Lieve Auke, we kunnen niet zonder je bezieling. We missen je enorm. Het ga je goed.

zaterdag 31 maart 2012

Marij Veugelers ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Auke is niet meer. Dit bericht bereikte me deze week via de krant.
Met Auke heb ik intensief samengewerkt van 84 tot 89 (?) toen we samen bij het NIBI (Nederlands Instituut van Biologen) werkten. Een klein bureau van 3 mensen, een bestuur en een jonge vereniging. We hebben de start gemaakt van wat nu nog steeds bestaat (http://www.nibi.nl/).
We waren begeesterd, we werkten hard en het lukte ons om de leden te werven, om te groeien als organisatie.
Auke was altijd enthousiast, we hebben heel wat plannen gesmeed en uitgewerkt. Een deel ervan bestaat nog steeds zag ik net op de website (cursus management voor onderzoekers, arbeidsmarkt onderzoek en adviesgesprek).
Ook hebben we altijd de tijd genomen om reisverhalen uit te wisselen als hij met zijn geliefde Petra op stap was geweest. Het werd zo beeldend verteld alsof je er zelf had gelopen.
Altijd denk ik met veel plezier terug aan die periode.

Marij Veugelers

vrijdag 30 maart 2012

Maud van de Wiel ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Auke,

 

je was een bijzondere vent! Ik zal nog vaak aan je denken en aan je enorme drive om de stad beter te maken.

 

rust zacht.

 

sterkte voor al je geliefden.

 

Maud

vrijdag 30 maart 2012

Carlo Heip ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Wat een verlies! Ik heb Auke gedurende mijn hele carriere in Nederland gekend. Zijn steun voor het zeeonderzoek is fenomenaal geweest, in programma's zoals LOICZ en vele andere, maar vooral in het Environment Programme van de Europese Commissie waarin hij een grote rol speelde, dikwijls samen met zijn Vlaamse collega Rudy Herman. Daar mogen de Nederlandse en Vlaamse zee-onderzoekers hem heel dankbaar voor zijn. Bovenal was Auke een eerlijke en bevlogen wetenschapper, ik denk dat hem dat in de politiek niet altijd van pas kwam, en ik weet ook niet wat voor hem eigenlijk het belangrijkste was, maar de Auke die ik heb gekend was de gedreven bioloog die ondanks alle gezondheidsproblemen onverwoestbaar leek en meestal ook was.

vrijdag 30 maart 2012

King Wullur ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

"ik ben een krot omdat de grond waarop ik sta meer oplevert dan ik aan huur" (tekst op een van de beschilderde kale muren in Nieuwmarkt), ratelende stencilmachine, met stijfsel de krant op de muur plakken, panden opnieuw bewoonbaar maken in Lastageweg en Rechtboomssloot, heftige meningsverschillen in de Smederij, Hoekje en Jazz-cafe, op centraal station in de boom klimmen om het kappen tegen te hpouden, gewoon de dingen doen omdat het de moeite waard is, Nieuwmarkt in de jaren zeventig. Wat een tijd :)

King Wullur

vrijdag 30 maart 2012

Jelte Rozema ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Ben diep ontroerd door het overlijden van Auke Bijlsma.

Herinnneringen. Auke Bijlsma introduceerde tijdens mijn biologie studie aan VU (start 1968) de blokmodules van een maand. Super! Die zullen helaas spoedig verdwijnen. De ontvangst van poolonderzoekers bij koningin Beatrix op paleis Noordeinde. Auke genoot daar ook zeer van. Een paar jaar geleden, in aanwezigheid van Professor Jan Lever D107 van het VU WenN gebouw omdopen in de 'Jan Lever zaal'. Auke was daarbij en zong uitbundig mee. 'Blij, blij mij hart is altijd blij, want Lever is een vriend van mij en daarom is mijn kinderhartje blij'. En vorig jaar bij het afscheid van zijn jaargenoot Professor Herman Verhoef: intens genoot ook Auke van vriendschap met zijn jaargenoten en andere biologen.

Ik ben er trots op Auke Bijlsma gekend te hebben.

Jelte Rozema, Hoogleraar Systeemecologie, Vrije Universiteit Amsterdam

vrijdag 30 maart 2012

Albert Blitz ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Een condoleance is voor de nabestaanden.

Veel sterkte, maar wij kennen elkaar niet.

vrijdag 30 maart 2012

Jan en WiekeVermeiden ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Auke is in onze herinnering een enthousiaste en gedreven man met een duidelijke visie op de samenleving.

Een extra goede herinnering aan Auke is voor mij, Jan, de plantentest. Als dienstplichtig militair had ik het een en ander gemist. Auke heeft mij met een aantal intensieve privé excursies in het Amsterdamse bos met groot enthousiame de basiskennis van de in het wild voorkomende planten bijgebracht. Dat is voor mij nog altijd een heel leuke herinnering. Vanzelfsprekend ben ik voor de plantentest geslaagd.

Van harte wensen wij jullie sterkte toe, vandaag en de tijd die komt waarin jullie Auke steeds meer zullen gaan missen.

Jan en Wieke

 

vrijdag 30 maart 2012

Jan Verjaal ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Een voorbeeld voor ons allen. Ik zal je missen.

vrijdag 30 maart 2012

Valentijn Nilsson ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Beste Auke..., Zal jou gewoon heel erg gaan missen.....

vrijdag 30 maart 2012

Flora Breemer ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Een heel bijzonder mens, Auke. Zoveel passie, intelligentie, gevoel voor rechtvaardigheid en strijdlust: een zeldzame combinatie van eigenschappen. Hij zal gemist worden in Amsterdam.

vrijdag 30 maart 2012

Hélène van Pinxteren

Ik zal hem missen bij NWO: hij was een erg hartelijke collega, en een goed voorbeeld voor hoe je met een moeilijk lijf, toch het maximale eruit kunt halen.

vrijdag 30 maart 2012

Evert van Voskuilen ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Zonder Aukes inspanningen zou de Nieuwmarktbuurt er anders hebben uitgezien. Sterkte aan zijn dierbaren.

vrijdag 30 maart 2012

charlotte riem vis ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Auke, man, wat ontzettend jammer dat je er niet meer bent! ik heb in onze gezamelijke raadsperiode heel veel aan je gehad en van je geleerd. je bevlogenheid en doorzettingsvermogen, je betrokkenheid bij de Amsterdammers, je geschiedenis met de metro en je genuanceerdheid bij grote zaken als weer, maar nu anders, de metro = NoordZuidlijn, je bleef altijd jezelf, oorspronkelijk en strijdbaar.

dag bijzondere man, Amsterdam en ik gaan je missen!

 

vrijdag 30 maart 2012

Amma Asante ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Dag lieve sterke strijdbare Auke. Het was een waar genoegen om zo'n geweldig mens als jij gekend te hebben. Je was een enorme ondersteuning tijdens de eerste raadsperiode voor mij. Maar ook daarna. We hebben niet alleen in de fractie elkaar leren kennen maar ook daarbuiten. Zo kwam je mij wel eens op zoeken in de kerk en na afloop zei je " nu snap ik wel waarom jij elke zondag naar de kerk gaat." Dat zei je vanwege de muziek, dans en vrolijkheid. We hebben samen ook genoten tijdens het mooie concert van je Indiase vriendin die jij organiseerde en vele discussies gehad over politiek, religie, kunst, wetenschap en nog veel meer. Tijdens het vinden van fondsen voor mijn proefschrift stond je ook altijd klaar met raad en daad. Ik herinner mij ook dat ik je kwam opzoeken toen je in het Anthonie van Leeuwen Ziekenhuis lag. Ik kwam toen met Emmanuel, mijn geliefde. Die kon het natuurlijk niet laten om jou te bekeren en voor je te bidden. Wat hebben we toen gelachen he?! Of op de boot in Friesland. Weet je nog? Met Sybren Piersma die er helaas ook niet meer is. Lieve Auke ik koester mooie herinneringen aan jou en er is nog zoveel meer wat ik zou willen vertellen maar helaas gaat dat nu niet meer lukken. Dank voor alles en rust zacht.

donderdag 29 maart 2012

Karl en Leonella Kupka-Floridi ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Beste Auke

Dan gaan de herinneringen bijna 40 jaar terug: eerst de Nieuwmarkt, Roode Leeuw, Keizersstraat en wij uiteindelijk naar nummer 13 O.R.T.

En toen kwam je ons met Dick in Città di Castello opzoeken: heel wat anders toch ... of zijn er best overeenkomsten, b.v. ongewenste infra door oude (stads)landschappen

Het ga je goed

Karl en Leonella

donderdag 29 maart 2012

jouke van den bout ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Auke, wij ontmoetten elkaar begin jaren '70 door de akties tegen twee geplande verkeersdoorbraken in de binnenstad van Amsterdam. Jij vanuit de "Aktiegroep Nieuwmarkt", ik vanuit "Aktie Komitee Westelijke Eilanden".

Een vierbaansweg schuin door de Nieuwmarktbuurt en een door de Haarlemmerbuurt, de Haarlemmer Houttuinen, beide verkeersdoorbraken op naar de IJtunnel.

Jij had kontakten bij TNO, over verkeersstromen en geluidshinder. Samen met de stedenbouwkundige visie over de historische maar immer waardevolle kwaliteiten van die twee verschiilende buurten ontstonden er twee gedegen nota's tegen die aanleg in het belang van een homogene buurt en sociale woningbouw.

Spannende tijden,,, de gemeenteraad ging om, stemde tegen de gemeentelijke plannen en volgde de mening van buurtbewoners en hun adviseurs.

De waardevolle stadsstruktuur bleef op die plekken gehandhaafd en het gemeentelijke verkeersbeleid voor de binnenstad kreeg sindsdien een buurtgerichte ommekeer.

Auke, ik leerde je kennen als een goedlachse, spraakzame, doorzettende en veelzijdige persoon. Je had een betrokken en succesvol, maar moeizaam en te kort leven en laat veel goeds achter. Ik heb en zal je niet vergeten.

jouke van den bout

donderdag 29 maart 2012

neela bhagwat ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Dearest Auke ,

You are the sprit of peace and love for humanity.Incessant struggle for it.With full involvement in all aspects of life .We promiss we will try and live in the same spirit .You will survive through all such endeavors . Neela , Nandu, tapan and Preeti.

donderdag 29 maart 2012

Gotze Kalsbeek ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Halverwege de tachtiger jaren werkte ik, net afgestudeerd, als vrijwilliger een tijdje voor het NIBI aan de Oude Gracht in Utrecht met Auke als Directeur. Ik herinner me hem zo goed, wat een inspirerend mens!!

donderdag 29 maart 2012

Bregje Holleman ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Ik leerde Auke kennen via Thomas, Barend en GW. Eigenlijk zagen Auke en ik elkaar geloof ik hooguit als er iets te vieren viel, maar dat was in allerlei afgelopen periodes gelukkig best vaak. Ik herinner me vooral de nazitten van Thomas’ voorstellingen. We bespraken nooit de trivialiteiten van het hier en nu (onze evaluatie van de voorstelling bijvoorbeeld, of hoe het de laatste tijd met hem of mij ging). Nee, het ging altijd metéén over onze twee gedeelde interesses: politiek en wetenschap. Over vragenlijsten, over het meten van politieke meningen. Over de zin en onzin van referenda. Dat ging dan maar door en door en kaatste heen en weer, eerst met een paar drankjes, daarna lopend tot aan de trap in het station waar onze wegen zich scheidden. Auke was genuanceerd en toch uitgesproken. Betrokken, en op een bepaalde manier ook afstandelijk. En bovenal was hij altijd enthousiast over de inhoud, de mensen, en de dingen waarmee hij bezig was. Een fijn mens.

donderdag 29 maart 2012

Wim Wolff ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Auke

Twee beelden.

Een vergadering van de stuurgroep van het NWO programma 'Sustainable use and conservation of marine living resources' in het Biologisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen. Als eerste randstedeling komt Auke moeizaam maar met een brede grijns door de lange gang aanlopen: 'Je had toch zeker wel op me gerekend?'

Mijn broer Anno trouwt met Soemini Kasamoentalib in Broek in Waterland. Auke is 'ambtenaar van de Burgerlijke Stand'. Alsof hij nooit anders gedaan heeft.

Auke, ik zal je niet snel vergeten.

donderdag 29 maart 2012

Ties Prakken ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Ik ken Auke nog niet zo lang, een paar jaar. Wij dronken met de min of meer vaste club elke zaterdag koffie op de Nieuwmarkt bij Het Loosje. daar bespraken we de wereld en hoe die anders moet. Op het laatst werd hij gehaald in zijn rolstoel, tot een paar weken geleden was hij van de partij. Ik herinner me een keer dat hij erg ziek en benauwd was en weinig zei, totdat iemand vertelde dat zij een probleem had met hotels in de Nieuwmarktbuurt en daartegen in actie wilde komen. Auke was er meteen weer helemaal bij en gaf precieze aanwijzingen wat je wel en niet moest doen om succes te hebben. Dat is Auke. We zullen hem missen op zaterdag.

Ties Prakken

donderdag 29 maart 2012

Jan Wattel ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Met het grote verlies van de bewogen mens Auke Bijlsma wil ik u condoleren. Auke was voor mij in de eerste plaats bioloog. Zo heb ik hem leren kennen toen hij studeerde aan de VU en ik werkte op het Zoölogisch Museum. Later werd hij, ook vanuit zijn betrokkenheid bij de natuur, politicus die zich inzette voor de leefbaarheid van Amsterdam. Het is nu al vele jaren geleden dat ik hem voor het laatst zag, maar het ontroerde me zeer in Trouw te lezen dat hij zo jong gestorven is. Nog veel jonger heeft hij eens een bedreigende ziekte moeten overwinnen. Of zijn overlijden daar nog een late nasleep van was, weet ik niet. Ik wens u allen veel sterkte om ermee te leven dat van hem nu alleen een grote hoeveelheid herinneringen overblijft.

donderdag 29 maart 2012

Geert van Tijn ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Dank Auke,

Ik hoor je nog het Friese volkskied zingen, als jurylid van het Amsterdamse KroegKorenConcours, bij de opening van de aprilfeesten op de Nieuwmark/ alleen, op het podium, zondere begeliding, ook dat kon je.

donderdag 29 maart 2012

Jaap Molenaar

Veel dank voor je inspiratie, wijsheid en warmte, tijdens (en na) vergaderingen of soms zomaar op de Nieuwmarkt.

donderdag 29 maart 2012

Martien de Miranda ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Auke,

bedankt voor je inzet tijdens de akties tegen de sloop van de Nieuwmarktbuurt

donderdag 29 maart 2012

Fatima Elatik ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Rust zacht lieve schat. Je was een trouwe vriend die veel liefde te geven had aan anderen. Dank voor je onvoorwaardelijke steun.

donderdag 29 maart 2012

Ad Minderhoud ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

In de jaren 90 namen Auke en ik in Brussel samen deel aan grote vergaderingen over Europese projectprogramma's milieu en klimaat. Ik heb altijd diepe bewondering gehad voor de inhoudelijke manier waarop hij zich in die bureaucratie bewoog en resultaten boekte. En .... wat kon je in en buiten de vergadeing een plezier met hem hebben.

Het is droevig dat hij er niet meer is.

donderdag 29 maart 2012

Jasper Teulings ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Met Auke viel niet te praten over wissewasjes. Het moest altijd gaan over iets wat ertoe deed, wat de wereld aanging en hoe die beter moest. Daar had hij sterke ideeen over waar hij graag over sprak - heel graag. Maar hij was ook echt in de ideeen van anderen geinteresseerd en dacht dan graag mee. Dit was niet vrijblijvend, het moest ergens toe leiden. Want Auke was een activist. Deze term heeft tegenwoordig een negatieve connotatie. Ten onrechte. Auke maakte zich over van alles boos - hij had een scherpe neus voor misstanden - maar was niet boos of bitter. Hij bleef vrolijk en ontwapenend in de strijd. Iedereen die zich wel eens inzet voor de publieke zaak weet hoe moeilijk het is daarbij op de langere termijn de goede luim te bewaren. Ook in dat opzicht vond ik Auke heel inspirerend.

donderdag 29 maart 2012

Mike Kortekaas ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Auke, een voorvechter en pionier. Liefhebber in de zin van het leven. Een zeldzaam man van zijn woord.

Wij ontmoet(t)en elkaar in het respect voor het levende water, de zee. Vroeg in de nieuwe aanpak van het integraal waterbeheer, later in de organisatie van het onderzoek der zee bij NWO. Voor alles en allen mens. Auke deed het gewoon. En met plezier. Auke, vaar wel

Mike Kortekaas, Utrecht

donderdag 29 maart 2012

Kees Koopman ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Auke, als bij zoveel zaken stond jij aan de basis van het Nederlands Instituut van Biologen. Jouw initiatief en energie fundeerden een belangenorganisatie voor biologen en de biologie. Ik mocht het een anatal jaren van je overnemen, we zagen elkaar het laaste bij het 25 jarig jubileum.

Heel veel Dank

donderdag 29 maart 2012

Max von Tilzer ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

I have met Auke as a fatherly friend and warm supporter of my daughter Marion. Because we both were biologists with a strong interest in environmental issues, we had lively exchanges of thoughts whenever we got together.

His decease makes me very sad because he will be missed both personally and with respect to all the good things he
has initiated. I do hope that his achievements in the interest of the City of Amsterdam and for The Netherlands as a whole will endure. In this fashion, Auke will continue to live with us and the footprints he has left behind will survive.Max von Tilzer

University of Constance, Germany

donderdag 29 maart 2012

Trudy van Lankvelt ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Lieve Auke,

Als iedereen in het leven zou staan zoals jij dat deed, dan zou de wereld er stukken beter uitzien.

En vrolijker!

Je had een bewonderenswaardige betrokkenheid , toonde veel moed en je barstte van de energie. Met veel respect ook voor je integriteit en je gedrevenheid, je hele leven lang.

Dank voor je warmte en langdurige vriendschap.

Vaarwel lieve man, we vergeten je niet.

Trudy ( jaargenote) en MIlan.

 

donderdag 29 maart 2012

Lútzen Miedema ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Als jonge scholieren in Leeuwarden debatteerden we over de koers die ons nodig leek. Auke bevlogen en vasthoudend oftewel AR-protestants, tegen mijn even protestantse geloof in sociaal-democratie. Hij ging naar de PvdA, ik verliet deze in de tijd van vervaging en baantjesjacht rond 1990. Was het de partij van Auke geworden, dan was ik gebleven. Nu is hij weg en blijft de herinnering aan een bevlogen humoristische medescholier die toen al meer naar wie of wat groeide en bloeide keek dan naar het papier. We zijn beiden op onze terreinen met graagte en vreugde blijven leren. Ik wens hem toe dat hij dat nu eeuwig mag doen in een nieuw soort Mokum. Wie hem lief zijn wens ik de troost van de vele goede herinneringen aan hem toe.

donderdag 29 maart 2012

Helene Reid ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Wat was Auke een bijzonder iemand! Samen met Petra en Auke ben ik ooit op vakantie in Gloucestershire geweest en dat waren onvergetelijke dagen. Niemand zal hem ooit vergeten.

Helene Reid

donderdag 29 maart 2012

Marnix Holtzer ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Ik heb Auke voor het eerst ontmoet toen Thomas en ik als studenten samen op de A. Mattheuslaan in Utrecht woonden: toen kwam Auke geregeld langs. Juist in de laatste tijd zag ik hem vaker, als wij met onze kinderen bij Thomas en Barbara langs kwamen of elders. De laatste keer dat ik hem zag hebben we met hem en alle kinderen gegeten in 'De Grote Chinees', die inmiddels ook al dicht is. In de stromende regen liepen wij onder Auke's papraplu terug naar de auto. Ik wens iedere heel veel sterkte met het verlies. Marnix

donderdag 29 maart 2012

Jeanine Olsen ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Auke was one of the first persons I met when I came to Nederland in 1990. We were involved in numerous committees and discussions over the years. He was always helpful and treated everyone as the most important researcher in the world. Not many people have such a capacity. It was a pleasure to have known him.

Jeanine Olsen

Marine Biology Cluster, Groningen

donderdag 29 maart 2012

Jaap Kuiper

Een fenomeen is ons ontvallen.

Dank voor je vriendschap.

Rust zacht, Auke.

donderdag 29 maart 2012

Sharon Bylsma and Jeff Nahigian

Our deepest condolences on the loss of Auke to all his family and well loved friends who cared for him We have gotten to know him better since the 90's and have valued and enjoyed his unique personality, humor and perspective. We share similar views on life and politics and it was always a pleasure to share our thoughts. He will be very missed

woensdag 28 maart 2012

Hans van Os ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Dag Auke!

Zeker de gezamenlijke tijd achter de stencilmachine in begin jaren 70 zalikniet vergeten!

Het ga je goed,Hans

woensdag 28 maart 2012

Marie Lou. Schoenmakers ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Lieve Auke, Dank voor je inzet voor de documentaire Geen huizen, maar buizen waardoor ik je beter leerde kennen en later, als we elkaar tegenkwamen in Amsterdam, Friesland en bij het NWO je me altijd bruikbare adviezen gaf. Nu put ik zelf kracht uit je moedige instelling. Vaarwel! Marie Lou, Curacao

woensdag 28 maart 2012

Wim Hutter ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Met veel leedwezen vernam ik het bericht uit de Volkskrant dat Auke Bijlsma is overleden. Ik wil de nabestaanden graag van harte met dit grote verlies condoleren.- Ik heb in de jaren '90 met Auke gewerkt toen ik algemeen directeur van NWO was, en hij zich bezig hield met het stimuleren van de aardwetenschappen. Erg veel kontakt hadden wij niet, maar ik sprak hem voldoende om zijn nuchtere en onafhankelijke opvattingen op prijs te stellen en zijn cooperatieve houding te waarderen. Hij was een heel prettige medewerker die aan de lunchtafel bij NWO ook altijd interessante observaties had over de politiek in Amsterdam, de stad waar wij beiden woonden.- Ik begrijp dat hij al langer ziek was; dat hij nu op relatief jonge leeftijd stemt tot droefenis. Ik wens de nabestaandsen veel sterkte om dit grote verlies te dragen.

Wim Hutter

woensdag 28 maart 2012

Judith de Groot ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Ongelooflijk dat Auke er niet meer is. Ik bewonderde zijn deskundigheid als raadslid (denk alleen al aan het taxi-dossier en de NoordZuidlijn ) en de volledige inzet waarmee hij het allemaal deed. Hij was er altijd, altijd goed voorbereid en altijd een mening.

HIj bleef ook heel lang actief in de Binnenstad, ook nadat hij raadslid- af was. Ook als congresafgevaardigde was hij immer goed voorbereid en wist hij wat hij politiek wilde bereiken. Waar haalde hij het allemaal vandaan, naast zijn baan bij NWO ? Niet dat hij niet lastig kon zijn, voor de voorzitter van een afdelingsvergadering (zoals ik toen was) kon het regelrechte uitdaging zijn om de vergaderorde te bewaren als hij op dreef was.

De laatste keer dat ik hem echt heb gesproken was toen we samen in zijn auto terug reden van een politieke ledenraad in Utrecht. Hij was buitengewoon goed gehumeurd en maakte zich vrolijk over hoe hij het verschillende PvdA-bewindslieden had lastig gemaakt met een milieuplan (of zoiets) van hem. Vreselijk gelachen.

Het is een groot gemis voor Amsterdam en voor de PvdA dat hij er niet meer is

Judith de Groot

woensdag 28 maart 2012

manja verhorst ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Lieve Auke,

Ik heb je leren kennen via Soemini Kasanmoentalib hier in het dorp Uitdam. Je hield van de landelijke omgeving ten Noorden van jouw stad Amsterdam. Je steunde Soemini en mij als adviseur van Stichting De Kwade Zwaan. Hierin verdedigden wij de Waterlandse kust en het IJmeer/Markermeer tegen buitendijks bouwen van Almere en een IJmeerbrug. Je was het roerend met ons eens. We konden altijd bij je terecht voor een (bestuurlijke) vraag of advies.

Ik geloof niet dat ik iemand ken die zo positief in het leven stond als jij. Met die ongelofelijke positieve uitstraling en smile of je gezicht. Je streed je strijd om je gezondheid zonder er iemand mee lastig te vallen. Ik heb je nooit horen klagen.

Ik wil je bedanken voor je steun en je al je positiviteit.

Met diep respect, Manja

 

 

woensdag 28 maart 2012

Roel van den Ende ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Ik was verrast over zijn vroeg overlijden.

Hij heeft altijd een lastig lichaam gehad met een helder sociaal en lief brein. Jammer dat Auke er niet meer is . De stad gaat hem m missen.

Een laatste groet, Roel van den Ende (voorheen Nieuwmarktbewoner)

woensdag 28 maart 2012

S.K. Das ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Words can not descrige the magnitude of loss we feel deeply about Auke having left this world. He had become an integral part of our lives ever willing and ready to share our happiness and sorrow. Exploring our world of friends
here in India and in turn, introducing us to his friends back in Holland. His warmth, sincerity, sense of purpose and commitment to friends was overwhelming for us. Equally awesome was his selection of friends. So much so that
almost in every instance we met a new friend through him, we took to them instantly. It was as if he was busy throughout his life crafting an extended global family and knew who would fit in. We are ever grateful to him for letting us be a part of it. And for making it so seamlessly possible to be part of it.

his inner strength, perseverance and generosity, positivity and pursuit of truth in spite of adversities is an inspiration. These qualities of Auke will continue to help us navigate our ordinary world. So much for this extraordinary friend who will live in our hearts till until we breath our last. May his soul rest in peace.

woensdag 28 maart 2012

Heleen en Gerhard ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

 

Auke heeft met het oprichten van “de Salon” de vrienden van Petra en die van hemzelf bij elkaar gebracht. De samenkomsten die hij wist te organiseren en inspireren waren boeiend en leuk. De verschillende mensen die er over hun leven vertelden weerspiegelden de brede belangstelling vanPetra en van Auke.

 

woensdag 28 maart 2012

Moni Dekkers ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Lieve Auke Bijlsma,

Je was en blijft - in mijn herinnering - een onvermoeibaar, onvergetelijk boegbeeld van de strijd in de Nieuwmarktbuurt tegen de metroplannen, snelwegen en wat dies meer zij.

Vrolijk, strijdbaar, liefedevol en volhardend!

Een inspiratiebron en voorbeeld voor velen buiten en binnen " de gevestigde orde" toen en nu.

Moni Dekkers

In de goeie tijd staflid van de Boomsspijker, strijdbaar buurtcentrum voor jong, oud en aktief, en mede organisator (met velen uit de Nieuwmarktbuurt) van het Anti City Circus (tegen de bouw van de Stopera).

woensdag 28 maart 2012

Pieter en Nel Stoer ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Beste familie,

Mede namens Nel wens ik jullie veel sterkte in de komende tijd. Alhoewel Auke zijn levenseinde voelde naderen en jullie de mogelijkheid hebben gehad om op een goede wijze afscheid van hem te nemen, is het verlies van een dierbare een schok die je moet verwerken.

Nel en ik hebben Auke in de laatste 30 jaar alleen nog meegemaakt tijdens enkele familiereünies, dus heel goed kennen we hem niet. Wel heb ik hem tijdens die momenten ervaren als een markante persoonlijkheid. Het zal voor jullie niet meevallen om het zonder hem te moeten stellen.

Met vriendelijke groet,

Pieter Stoer, Drachten

 

 

woensdag 28 maart 2012

Lauren Verster

Lieve Auke,

Ik heb me, de keren dat ik je zag, erg welkom gevoeld. Ik je huis, slingerend (en puberend) in je hangstoel, of veel later, wandelend in de tuin van het revalidatiecentrum. Je was een bijzonder inspirerend persoon en een warme vried voor mijn ouders.

 

Liefs, Lauren Verster

woensdag 28 maart 2012

Jan Alberts ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Heb Auke verschillende malen ontmoetin mijn werk en in de politiek. Kon het goed met hem vinden, hij was een inspirerende persoon.

Namens de afdeling PvdA Ouder-Amstel

Jan Alberts

Voorzitter

woensdag 28 maart 2012

Jos Louwman ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Auke Bijlsma is te vroeg geboren en veel te vroeg gestorven. Hij gaf mij het gevoel dat ik (samen met hem) de wereld ging redden. Gisteren ben ik , niet alleen als eerbetoon, lid geworden van zijn partij....

woensdag 28 maart 2012

Elisabeth Foeken ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Als zus van Ingrid heb ik Auke vooral gekend tijdens zijn studententijd. Toen al viel zijn overweldigende energie op. Maar vooral herinner ik me een moment dat we samen buiten wandelden en hij midden in een zin opeens zei: luister, dat is een grutto! Zijn liefde voor de natuur was even groot als zijn liefde voor de mens. Vaarwel! Elisabeth Foeken

woensdag 28 maart 2012

Kees Tamboer ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Auke was een benijdenswaardig eerlijke en moedige man. Niet alleen als politicus, ook tijdens zijn slopende ziekte. Er zijn weinig mensen die ik bewonder, Auke staat hoog op dat lijstje. En hij was ook nog echt aardig.

Kees Tamboer

 

 

woensdag 28 maart 2012

H van der Laan ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Auke, vol met creatieve energie, gestuwd door onvermoeibare drang naar een rechtvaardige wereld . Vindingrijk was Auke, elk probleem liet zich analyseren en vond een oplossing-in-principe, vergde mensen met moed, ongeduld en levenslust als Auke's voor de uitvoering. Laat ons Auke eren door hem na te doen. Harry van der Laan, astronoom

woensdag 28 maart 2012

simen de jong ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Auke,

sterk fan lea, grut yn tinken, altyd trou

ik sil dy fan no oan misse as baken en anker yn it hert,

do hast skynd as de sinne yn dizze dagen, de kleuren bliuwe,

Simen

woensdag 28 maart 2012

Henk Brinkhuis ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Een groot verlies voor de mariene wetenschappen in Nederland. Wij wensen familie, vrienden, betrokkenen alle sterkte, Namens het NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek, Henk Brinkhuis, algemeen directeur

woensdag 28 maart 2012

Gon Ariëns en Arie Teunissen ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Lieve Auke, wat zullen we je missen.

woensdag 28 maart 2012

Ton Idsinga ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Een 'mens van goede wil'.

Hij zal zéér gemist worden...

woensdag 28 maart 2012

Leon Deben ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Lieve Auke,

we zullen je zeer missen in onze studiecomiissie PvdA Amsterdame Binnenstad.

Met genoegen en warme gevoelens denk ik terug aan onze maandelijkse disputen, en vooral aan onze gezamenlijke notitie over de herinrichting van het bovengrondse NZ tracé, de strijd om het behoud van de Opstapoper, de Uva en het BG terrein, een zwembad aan de Dijksgracht, de hypotheekdiscussies enz. teveel om op te noemen.

Je blijft in mijn nerinnering

Leon

woensdag 28 maart 2012

Marijke van Bodengraven ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Dag lieve Auke,

Dank je wel voor je aanwezigheid, voor je energie en je inzet! Voor de mens die je was voor je vrienden en de grotere omgeving. Zeggen dat we je zullen missen is de 'understatement of the year'.

Lieve kus, marijke

 

woensdag 28 maart 2012

John Reid

Net als Bartke en Isabelle ken ik Auke vanaf de Nassaulaantijd in Utrecht. Als de vriend van Petra - de moeder van mijn vrienden Thomas, Barend en Gijs-Willem. Hij is altijd een een geweldig interessante en uitdagende gesprekspartner geweest. Ontzettend leuk! Meteen de diepte in; op argumenten. Ik zeg heus niet dat Auke altijd gelijk had, maar dat maakt bij een mooie/goeie discussie geen bal uit. Die intensiteit tref je zelden en heb ik de schaarse keren dat we elkaar de laatste jaren ontmoetten, vreselijk gewaardeerd.

Ik ga nog vaak aan je denken Auke. Je leeft voort.

woensdag 28 maart 2012

Will van Gemert

Goede reis Auke

Gaat je zeker lukken ;-)

woensdag 28 maart 2012

Maria Hunfeld ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Persoonlijk heb ik je nooit gekend maar jouw naam is mij bijgebleven omdat door jouw gedreven- en vasthoudendheid je de stad Amsterdam op een voor mij leefbare manier hebt doen laten veranderen. Dank daarvoor. Rust zacht.

woensdag 28 maart 2012

Winfred van de Put ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Auke was een geweldig gemeenteraadslid, een onvermoeibare strijder voor de mensen in de stad en voor de stad zelf, haar monumenten, openbaar vervoer, milieu. Met zijn inzichten liep hij soms wat vooruit op de troepen - de hypotheekrente-aftrek bijvoorbeeld, en huurbelasting, hadden al decennia zijn kritische aandacht (met bijbehorende amendementen op congressen). En altijd verantwoorden, altijd in discussie, altijd bereid om je van zijn kritische reflectie op jouw ideeën te voorzien of je aan wat extra gegevens of argumenten te helpen. Ik zal hem missen.

woensdag 28 maart 2012

Vera Dalm ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Auke stond voor wat hij vond.

Zowel in als buiten de gemeenteraad was Auke altijd bereid tot gesprek, altijd weer verder denken. Zo onafhankelijk hij was in zijn meningsvorming, zo eigenwijs en gelijkhebberig soms ook. Mooie eigenschappen voor een strijdbare man.

Vera Dalm, oud gemeenteraadslid voor GroenLinks

 

woensdag 28 maart 2012

Rogier Willems

 

Kort geleden zag ik Auke in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. Ik was er samen met een stokdove, getraumatiseerde 88-jarige man die ik begeleidde als ouderenadviseur. Het legde een verbinding tussen twintig jaar. Auke stond als bestuurslid van de Stichting Buurtvoorzieningen voor Ouderen Flesseman aan de wieg van mijn werk: de wijze waarop ik nog altijd invulling geef aan het welzijn van individuele ouderen, door aandacht te hebben voor de vragen die er leven, door latente vragen te versterken en door buiten de gebaande paden naar oplossingen te zoeken. Auke straalde naast broosheid sereniteit uit, met zijn rechte rug, handen op zijn stok. Ik herinner me zijn kalmte en zijn hartelijkheid, een warme persoonlijkheid.

woensdag 28 maart 2012

Heikelien Verrijn Stuart

Dag vriend! Een lege plaats aan tafel met kerstmis. We zullen hem vullen met herinneringen.

woensdag 28 maart 2012

Jacques Monasch ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Prachtige foto van Auke met zijn innemende en uitdagende glimlach. Inspirator en mede-strijder voor de menselijke maat in de samenleving.

woensdag 28 maart 2012

Dr. ir. George Fransz ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Een plotselinge herinnering aan de tijd dat we samen werkgroepvergaderingen bijwoonden in het kader van NWO. Een laatste groet.

woensdag 28 maart 2012

Mirjam van Kan-Parker ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Heel veel sterkte met dit verlies.

woensdag 28 maart 2012

Tjard de Cock Buning ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

We ontmoetten elkaar in 1983 met ambitie om de biologie politiek te empoweren. We hebben samen mooi dingen mogen doen, met veel humor en serieuze speelsheid. Die herineringen zal ik altijd bij mij dragen. Je was een fantastische maat.

Tjard de Cock Buning

bijz. hoogleraar toegepaste ethiek van de levenswetenschappen, Athena Instituut FALW/VU (en voormalig collega NWO)

 

woensdag 28 maart 2012

C.H. van der Weijden ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Vanaf de tijd dat Auke bij mijn ouderlijk huis over de vloer kwam om samen met mijn jongere broer Wouter de wereldproblemen te bespreken, ken ik hem al. Zijn inspanningen om de Nieuwmarktbuurt te sparen, waarbij ik dacht: "wat doet die import Fries hier met zijn praatjes en acties?', blijken achteraf toch zeer zinvol te zijn geweest. Ik heb hem daarna uit het oog verloren tot hij een rol ging spelen bij het Zeeonderzoek via NWO. Daarin heeft hij veel gedaan voor de bevordering van dat onderzoek. Hij was natuurlijk ook politiek gepokt en gemazeld en wist hoe hij deuren kon openen. Zijn lichamelijke toestand baarde al vele jaren zorgen, maar hij bleef toch, zo goed en zo kwaad als het ging, aan het werk en zich inzetten voor zaken die hem na aan het hart lagen. Die strijd heeft hij nu gestreden en, naar de mens gesproken, is die strijd niet tevergeefs geweest. In mijn herinnering blijft hij een fijne kerel met het hart op de goede plaats.

Cornelis H. van der Weijden

em. hgl. Mariene Geochemie

Universiteit Utrecht

"

woensdag 28 maart 2012

Rob van Waaijen

Begin zeventiger jaren heb ik, als sociaal cultureel werker van buurtcentrum de Boomsspyker en als bewoner Auke leren kennen.

Het waren moeilijke tijden voor de Nieuwmarktbuurt. Nieuwkomers (krakers) en oude bewoners stonden vaak in standpunten tegenover elkaar. Auke stond daar middenin en als bemiddelaar. Er werd naar hem geluisterd en hij verbond de mensen met elkaar.

 

En dat heeft hij altijd gedaan, ook later als gemeenteraadslid van de PvdA en gewoon als bewoner en mens.

 

Met eer diep respekt denk ik aan hem.

 

Rob van Waaijen

 

woensdag 28 maart 2012

Laurens Hogebrink ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Dank, Auke, voor je warme belangstelling voor zoveel dingen, ver weg en dichtbij. Voor je koppigheid en onverzettelijkheid. Voor je inzet en integriteit. Voor hoe je met je ziektes omging, steeds opnieuw. En voor de vrolijke avonturen die we hebben beleefd: tijdens vakanties met ons gezin (Wien, Johannes en Bart) en met z’n tweeën, en natuurlijk gedrieën met Petra tijdens onze strooptochten door politiek Den Haag tegen de anti-kraakwet. De inspiratie blijft.

Laurens Hogebrink

 

woensdag 28 maart 2012

Petrina Reynolds ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Lieve Auke,

Ik zal je nooit vergeten.

Veel liefs van Petrina

woensdag 28 maart 2012

wim gonggrijp ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Altijd onder de indruk gebleven van je onvermoeibare aktiviteit en je bereidheid iedereen over verkeersproblemen voor te lichten.

Dank je wel.

woensdag 28 maart 2012

John and Ginny Bylsma ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

We are thinking of you all and want to express our sympathy to the whole family. May God give you hope and strength in the days ahead and may you feel His love! John and Ginny Bylsma

woensdag 28 maart 2012

Herman en Rian ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Vaar Wel

Lieve Auke

 

Toch nog sneller dan we dachten.

We zien je zwaaien bij ons vertrek.

We zwaaien naar je terug.

Zolang een mens herinnerd wordt

blijft hij bestaan.

 

Vaar Wel.

 

Herman en Rian

 

 

woensdag 28 maart 2012

Isabelle Simons ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Auke ontmoette ik ongeveer 35 jaar geleden voor het eerst. Zag hem niet veel, maar de keren dat ik hem zag waren fijn en bijzonder. Samen eten in Pier 10 met Barend erbij aan het mooiste tafeltje in de punt, zoals Auke het speciaal voor ons had geregeld......Auke die naar mijn tentonnstelling kwam, moeizaam op zijn krukken gewoon gekomen. Zoals altijd geinteresseerd en warm en hartelijk.

Isabelle Simons

dinsdag 27 maart 2012

Jan-Kees Koning ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Auke heb ik vele malen mogen spreken tijdens PvdA bijeenkomsten.

 

Meeslepend, emotievol, eerlijk, lief volhardend, lasig

en een echte vriend.

 

Ik mis je Auke lieve Auke

 

Jan-Kees Koning,


Tiel

dinsdag 27 maart 2012

Hillie Molenaar ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Lieve unieke Auke wat mis ik je. Onze gesprekken over politiek, lekker eten, de zaterdagmiddag met je stapel kranten in het cafe, feestjes, de lange autoritten, filmpemieres, je betrokkenheid bij zoon Joris van geboorte tot het sluiten van zijn huwelijk vorig jaar en bovenal je liefde en bulderende lach.

dinsdag 27 maart 2012

Toon Geenen ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Met droefenis heb ik kennis genomen van het overlijden van dhr. In de korte tijd dat ik hem - een heel klein beetje - heb gekend heeft hij mij en vast en zeker andere jonge socialisten geïnspireerd. Veel, heel veel sterkte toegewenst voor alle nabestaanden.

dinsdag 27 maart 2012

guusje ter horst ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Dag lieve Auke. Wat heb ik altijd van je genoten als je op een PvdA-bijeeenkomst het woord voerde. Altijd betrokken, altijd raak, nooit langdradig, altijd voor de zaak en nooit ter meerdere eer en glorie van jezelf. Ook als collega in de gemeeneteraad heb ik je altijd zeer gewaardeerd. Zo'n warm iemand in de buurt is fijn. Wat was je sterk en dapper, jarenlang, maar nu is de beer dan toch geveld.

Ik wens je familie en vrienden heel veel sterkte.

 

Guusje ter Horst

dinsdag 27 maart 2012

Marga Vintges ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Onze NiBi directeur en mij NWO collega. Altijd optimistisch en met een twinkeling in zijn ogen.

 

U allen zult hem missen.

 

Ik wens u alle sterkte toe.

dinsdag 27 maart 2012

Henriëtte Metz.

Geen buizen, maar huizen In nagedachtenis van mijn lieve,dappere slimme strijdmakker in begin zeventiger jaren in de Nieuwmarkttijd. Ik en velen zullen je missen. Henriëtte Metz

dinsdag 27 maart 2012

Leo Zijlstra ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Allen heel veel sterkte bij het verlies van Auke.

Mag de Here God jullie allen troosten en Zijn vrede geven, daar bid ik voor.

dinsdag 27 maart 2012

Stan van Houcke ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Auke: 'Dat kijken over de Wadden roept bij mij altijd veel emoties op. Daar kan ik tranen van in de ogen krijgen. De zee die almaar haar gang gaat, iedere seconde anders is. Het is een privilege om ernaar te kijken en er zo nu en dan overheen te varen. Als je je eraan overgeeft, ga je erhelemaal in op. Dat voel ik ook als ik hier in de richting
van de ondergaande zon zwem. Je bent volledig afhankelijk van het water. Je mag erin zwemmen, maar je moet altijd opletten, het is een oerkracht. Ik ben weleens van Den Helder naar Texel gezwommen, begeleid door volgbootjes. Dat gaf een enorm gevoel van vrijheid, het gevoel van opgenomen te zijn in die immense zee. Als je hier in het water ligt te drijven en je kijkt naar de lucht, of je zit hier aan de kant, dan verveel je je nooit. De getijdenwerking en de wind die iedere keer anders zijn; ze functioneren autonoom, volstrekt onafhankelijk van de mens. En als het streng vriest ligt het hier helemaal vol met ijsschotsen. Ook het geluid dat de zee dan maakt is zo magisch. Eerst is het doodstil en dan ineens begint de stroom te trekken en komt er uit de richting van de pieren een heel groot geruis uit zee en gaan al die schotsen bewegen en tegen elkaar opkruien, bijna alsof de zee begint te roepen. De schotsen komen naar je toe.
In de herfst kan je je hier op de dijk met een noordooster-storm nauwelijks staande houden. Je ziet dan die enorme buien uit de zee opkomen, die geweldig grote stapelwolken die na een halfuur met een enorme windkracht over je heen trekken. Dat vind ik prachtig om te zien. Het geeft een heel sterk oergevoel. Het is nietvoor niets dat mensen altijd naar de kust trekken en graag over water uitkijken.
Ik weet nog dat mijn vriendin – ze is overleden maar ze leefde vroeger in Afrika – zwarte kinderen uit het
binnenland van Afrika meenam en ze voor het eerst inhun leven de zee liet zien. Ze kon dat heel goed beschrijven.
Het maakte een verpletterende indruk op ze en ik kan me dat heel goed voorstellen...'

dinsdag 27 maart 2012

Peter Riemersma ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Als katholieke jongen in Franeker die veel in kranten las sloeg ik de naam Auke Bijlsma op in mijn geheugen. Nu hij er niet meer is, kwam bovendrijven: het was een bijzondere man in het vlakke Friese land.

dinsdag 27 maart 2012

Herman Doeleman ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Auke heb ik leren kennen toen ik als jong advocaat betrokken werd bij de starfvervolging naar aanleiding van de zogeheten nieuwmarktrellen in 1975. Later, toen hij in de gemeenteraad zat hadden we zo nu en dan contact. Een warme man zoals je niet zo vaak tegenkomt in de politiek. De laatste keer dat ik Auke sprak is al weer jaren geleden op een feest bij Marijke de Goey thuis. Stomtoevallig kreeg ik vorige week een e-mail van Tjebbe van Tije die ik sinds die Nieuwmarkttijd nooit meer gezien had. In mijn antwoord aan hem referereerde ik aan Auke en zo was Auke de laatste dagen in mijn gedachten tot ik vanochtend vroeg in de Volkskrant las dat hij is overleden. Dat stemt mij treurig. Maar ook tevreden omdat ik hem gekend heb, een man die deugt.

Met droeve groet,

Herman Doeleman

dinsdag 27 maart 2012

Bartke Maatje ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Als kersverse webmaster van aukebijlsma.nl verstout ik mij om een eerste condoleance-bericht te plaatsen. Ik hoop dat er nog vele liefdevolle berichten zullen volgen.

Ik heb Auke leren kennen bij "de van Luyntjes", waar ik in de jaren 80 kind aan huis was. Het heeft even geduurd, voordat het ijs tussen ons gebroken was... maar toen wij eenmaal elkaar beter hadden leren kennen, was er veel wederzijdse sympathie. Auke was zo warm, belangstellend en betrokken...

Hij heeft me in de jaren die volgden met raad en daad bijgestaan. Zo zijn we elkaar -zij het sporadisch- blijven zien.
De laatste keer dat ik hem zag was op de Overtoom, in het revalidatiecentrum. Nog maar één been en toch vol goede moed. Ik vond het zo triest om te horen dat de Ziekte zich daarna toch weer ergens anders heeft weten te nestelen.

Rust zacht, lieve Auke, naast je geliefde Petra die je 22 jaar voorging.

maandag 26 maart 2012